Zanimljivosti

STEVIA I DIJABETES

dijabetes

Što je dijabetes?

Želimo vam pobliže objasniti što je dijabetes te zašto je stevia dobar izbor za dijabetičare.

Šećerna bolest ili dijabetes (lat. diabetes mellitus), poremećaj je povećavanja razine šećera u krvi žlijezde gušterače (pankreas), koji se zbiva kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. U tom slučaju stanice ne dobivaju hranu potrebnu za život.

Simptomi dijabetesa su: često mokrenje (poliurija),umor, slabost, žeđ, mršavljenje.

Tipovi dijabetesa:

Najrasprostranjeniji su Tip 1 i Tip 2 dijabetesa, a poseban oblik bolesti je gestacijski dijabetes koji se javlja kod trudnica.

Gestacijski dijabetes je naziv za hiperglikemiju otkrivenu kod trudnice koja do tada nije bolovala od šećerne bolesti, a hiperglikemija prestaje nakon trudnoće. Ako hiperglikemija traje i nakon poroda tada se u trudnoći radilo o novootkrivenoj šećernoj bolesti.

 width=

PREHRANA:
Tri su osnovna sastojka hrane koja imaju energetsku vrijednost: ugljikohidrati, bjelančevine i masnoće. Tvari koje nemaju energetsku vrijednost, a neophodne su za normalan rad stanica su: vitamini i minerali.
U prehrani možemo koristiti i zamjenska sladila koja se dijele na sladila s energetskom vrijednošću i sladila bez energetske vrijednosti.

Što je stevia?

Stevia je prirodni zaslađivač, 200 do 400 puta slađa od šećera, s 0 kalorija, 0 ugljikohidrata i 0 glikemijskog indeksa. Možete je pronaći u mnoštvu oblika – tekućini, slatkom prahu, šećernim vrećicama i malim tableticama. Zbog svojih svojstava stevia je dobar izbor za dijabetičare, za ljude s povišenim tlakom ili prekomjernom težinom i za sve one koji izbjegavaju rafinirani šećer u prehrani. Stevia snižava razinu šećera u krvi, ne utječe na inzulin, što je posebice važno za dijabetičare, snižava visoki krvni pritisak, smanjuje osjećaj gladi te poboljšava probavu. Najnovija istraživanja pokazuju da proizvodi od stevije pomažu i u sprečavanju nastanka raka.
IZVOR: HSDU (Hrvatski savez dijabetičkih udruga)

Bolero sokove koriste mnogi dijabetičari te smo tako postali partneri sa Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga, na što smo jako ponosni!
U njihovom službenom glasilu DIJABETES, izašao je članak o Bolero napitcima kako bi se čitatelji mogli upoznati sa njima te saznati njihove prednosti i mogućnosti konzumiranja kod osoba oboljelih od dijabetesa.

Odgovori