O Dijabetesu

NARANČE I DIJABETES?

Tijekom zime izbor svježeg voća i povrća prilično je ograničen, stoga su agrumi uvijek pravi izbor za osobe s dijabetesom.

Naranče su voće koje se svrstavaju u skupinu citrusa. Sadrže velike količine vitamina C kao i ostali citrusi.

Karakteristične po tome što, za razliku od ostalih citrusa one predstavljaju dobar izvor folne kiseline, vitamina iz skupine B vitamina te su značajan izvor kalija, likopena te beta-karotena. Također mogu pomoći u prevenciji karcinoma kolona i želuca, rizik od katarakte može smanjiti visok unos , te pomoći organizmu da bolje apsorbira željezo.

DA LI SE UKLAPAJU U DIJABETES I KOLIKO IH SMIJEMO POJESTI ?

Naranče pripadaju skupini voća s niskim glikemijskim indeksom (42), konzumacija se preporuča ali uz ograničenje na maksimalno jedne dnevno. Isto tako nutricionista preporuča da naranče konzumirate svježe bez topline ili bilo koje druge obrade (osim guljenja).

Može se koristiti kao desert ili kao zasebni mali međuobrok. Uzimajući u toj dozi neće utjecati na razinu šećera ni na koji način, ali tijelo će biti opskrbljeno širokim rasponom minerala, vitamina i neprobavljivih vlakana.

SOK OD NARANČE

Voćni sok dobiven od jedne veće naranče bogat je važnim hranjivim sastojcima. Cijeđeni sok koji ima otprilike 2.5 dcl ima otprilike 110 kcal, 2g proteina, 26 g ugljikohidrata.

Blagodati ovog soka nisu toliko neosporne kod dijabetesa:

  • prilikom mljevenja naranče, gruba vlakna gube neka svojstva, dok GI raste
  • samo dio vlakana ulazi u sokove s pulpom, pa njihova upotreba kod dijabetesa može uzrokovati porast šećera. Cijela naranča puno je zdravija za dijabetes od čaše soka
  • narančasti nektari za dijabetes su zabranjeni, jer sadrže dodani šećer. Rekonstituirani sok u nektarima – oko 50%, preostalu polovicu čine voda, šećer i limunska kiselina. Iz istog razloga, dijabetičari tipa 2 ne bi trebali jesti džemove od naranče, želee, konzerve, kandirano voće..

Ukoliko volite naranče, a imate problem sa dijabetesom probajte instant napitak Bolero koji je okusom isti kao i cijeđena naranča, bez šećera, zaslađen steviom i nema ograničenje za konzumiranje tijekom dana.

Izvor:
https://vitamini.hr/hrana-i-zivot/hrana/narance-635/

https://hrv.saidiabetesclinic.com/mozhno-li-diabetikam-apelsiny

Odgovori